kézdy dániel, az aszú prime alapítója

 
 

A borok megszállottja

Kézdy Dániel a vendéglátóipari főiskolán tanult, majd az ebben a szakmában eltöltött évek során rájött, hogy a borok világa az, ami igazán érdekli. különböző gasztronómiai képzéseket, sommelier- és borajánló kurzusokat végzett el,  többek között a londoni WSET felsőfokú tanfolyamát is.

Hogy szenvedélyét másokkal is megoszthassa, rengeteg borkóstolót tartott, majd létrehozta a vinoportot, Magyarország első olyan portálját, amelyik komolyan foglalkozott borokkal. 

Folytonos kíváncsisága és maximalizmusa révén évről évre látogatta - és látogatja végig a mai napig is - a legfontosabb kóstolókat és borászatokat. Szinte mindenki ismeri és mindenkit ismer a magyar boros világban.

A szíve csücske és a szakterülete Tokaj.

Számtalan különböző boros projektje után úgy döntött, hogy alulról építkezve emeli fel méltó helyükre a tokaji fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt:

elindította a Furmint Február és a Hárslevelűk Éjszakája rendezvénysorozatokat. 2016-ban bejegyeztette február 1-jét hivatalos nemzetközi furmintnapként. Tokaj: emberek és dűlők címmel könyvet írt a borvidékről, amiért 2016-ban pro districtu tokaiensis  díjat kapott  a Tokaj Alapítványtól.

Legnagyobb szenvedélye az aszú.

Célja, hogy megismertesse ezt a különlegességet minden igazi borkedvelővel.

2017-ben bejegyeztette december 10-ét hivatalos nemzetközi aszúnapként. A legnagyobb vágya, hogy pár év múlva ezen a napon az emberek a világ teljesen különböző pontjain bontsanak egy-egy palack különleges aszút.