Cart 0
 

Tokaj és az aszú világa

 
1421175874169.jpg
 
 

egyedülálló, misztikus borvidék 

Tokaj olyan kivételes adottságokkal bír, hogy az UNESCO 2002-ben a világörökség részévé nyilvánította. Nagyon változatos: viszonylag kis területén (nagyjából 3500 hektár) sok különböző borászat keresi egyedi stílusát, de igazán prémium édes borokat csak és kizárólag a legkülönlegesebb pincészetek tudnak készíteni évről évre.

A BORVIDÉKEN EGÉSZ ÉVBEN EGYENLETES ÉS VISZONYLAG ALACSONY A HŐMÉRSÉKLET, PONT MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ AZ ÉVI CSAPADÉK, ÉS IDEÁLIS ESETBEN SZÁRAZAK ÉS NAPOSAK AZ ŐSZI HÓNAPOK. 

 
 
 
 

AZ ASZÚ TITKA

Egy ritka penészgomba, a Botritis cinerea más vidékeken pusztító fertőzést okoz, és a borászok minden erejükkel küzdenek ellene. Ebben a mikroklímában viszont ugyanez a gomba csodát hoz létre: az aszúszemeket.

 
 
 
 

Legendák és tévhitek kapcsolódnak hozzá, és a 16. század óta változatlan alapmódszerrel készül: a jó aszúhoz nemcsak rengeteg munka, tapasztalat és ideális éghajlat kell, hanem a csillagok szerencsés együttállása, minden természeti körülmény ideális alakulása is. Az aszúsodás ugyanis nem minden évben történik meg.

 
 
 
 

Minden egyes aszúszemet csak kézzel, és csakis a legmegfelelőbb érettségi állapotában lehet leszedni a fürtökről. Ezért egy évben akár négyszer-ötször is aprólékosan végig kell menni ugyanazokon a szőlősorokon. Több hét elteltével lehet újabb és újabb aszúmennyiséget kiválogatni. 

 
 

Aszú Prime_aszúsodás_folyamat_grey2.jpg